Close

Най-важното за тениса

Убеден съм, че на тази тема е писано много, но не би трябвало да я пренебрегна и аз. Има много амбициозни родители и деца. Някой дават наистина много пари и труд за да станат добри тенисисти, но не всички стават добри състезатели.  Техниката и физическата подготовка са от изключителна важност, но не могат да помогнат, когато мисленето не е на ниво. Моето мнение е, че решаващи за развитието на едно дете като състезател – най-важните качества са неговият интелект и стабилна психика. Защо? Обяснението не е трудно. Отличната техника, огромният труд за да се постигне тя и отличните физически качества не могат да помогнат, ако играчът не е спокоен и няма необходимия интелект за да взима правилните решения по време на разиграванията. Това е така, защото в един тенис мач се разменят стотици и хиляди удари. При всеки един удар, състезателят трябва да взима много бързо правилното решение, което се отнася до избора на техника на удара и мястото в полето на противника, където да насочи топката. Най-малкото трепкане на ръката ще доведе до техническа грешка.

Многогодишната ми практика показва, че изграждането на качества, като стабилна психика и увереност на един състезател са най-трудни, за да не кажа, че са невъзможни за някой. Има деца, на които с много малко думи за това, се постига необходимия резултат, докато други докрай остават тревожни и не могат да постигнат на състезания 50% от това, което могат на тренировки.
Когато детето състезател има достатъчно рутина, развило е много от необходимите качества характерни за добрия състезател, но показва постоянна нестабилност в играта, особено в равностойни мачове, то неговото бъдеще като състезател няма да бъде бляскаво.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *