Десет златни правила

1.    Започнете да стискате максимално здраво ракетата си, от момента, в който започнете да правите замах назад до завършване на движението напред.
2.    Старайте се да не движите краката от момента на замаха на ръката назад до приключване на удара и ако се налага след удара да правите крачка, то тази крачка трябва да е в посоката на направление където сте изиграли топката.

Вижте в този клип каква грешка с краката прави Азаренка.

3. Всички топки, които са отскочили на височина по ниско от мрежата, или се налага да изиграете топката от такава височина, то топката трябва да се изиграе с “топ спин” техника (техика на удара, при който преди да удари топката главата на ракетата е по-ниско от топката) или с отворена глава.
4. Когато използвате “топ спин” техника за ниски топки, главата на ракетата трябва да завърши движението си напред над височината на мрежата..
5. За най-добър контрол, за направлението на топката, водете топката с ракетата докрай напред по направлението където искате да играете.
6. Когато играете с “топ спин” техника, контролирайте скоростта и височината на топката със скоростта на движение на ръката и височината, на която главата на ракетата приключва движението си напред, например:
·         за топки, които искате да играте с по-къса и по ниска траектория, завършвайте движението на ракетата напред на височина малко над мрежата. В тези случай подхождайте към топката малко повече отдолу и след като ракетата при движението си напред премине височината на мрежата, завършете движението на ракетата надолу.
·         когато искате да играете топки с по-голяма дължина на таректорията и по-високо над мрежата, завършете движението на ракетата напред на височина 1.0 – 1.50 м над мрежата, като при изпълнение на лоб (прехвърлящ удар) това водене напред и затваряне е на височина над вашата глава.
7. Когато отскока на топката позволява тя да се удари на височината на раменете, се изпълнява удар по висока топка. Ракетата, след удара по топката трябва да продължи движението си напред почти хоризонтално. Гледайте видео клиповете с изпълнение на такива удари от най-добрите състезатели.

Вижте едно хубаво изпълнение на Джокович.

8.    Запомнете, бърз удар (респективно бърза топка) може да реализирате с бързо движение на ръката.
9.    Когато топката е близо до мрежата насочете топката и вие до мрежата (разбира се, ако противника ви не е близо до нея). Когато сте изиграли къса топка тръгвайте към мрежата.
10.    Когато разигравате топка по диагонала, за да спечелите точката или вземете инициативата, играйте топката по диагонала така, че тя да пресече страничната линия на корта на по-малко разстояние от мрежата, от топката, която вие сте изиграли (топката, която противника ви е насочил към вас)