Close

Подготовката за игра – колабиране на корта

Искам да споделя нещо от практиката ми, което е важно и се отнася до треньорите, родителите и обучаваните. Родителите са отговорни за състоянието на детето си по въпросите, отнасящи се до неговия начин на живот и режим на хранене. В много случай те са отговорни и за подготовката на детето за игра. Това се отнася най-вече за индивидуалните тренировки, където за да се вземе максимума от тренировката, загрявката не необходимо да бъде част от урока.
Добрата подготовка за играта не се отнася само до предпазване от травми и постигане на оптимална игрова форма. Практиката ми показва, че колабиране или признаци за такова, могат да се случат не само поради недостатъчно хранене и топлият климат. Разбира се, високите температури на въздуха са в основата на такива случай. Такива проявления може да има и когато след продължително обездвижване се провежда тренировъчен процес с интензивно натоварване. Продължително обездвижване може да се счита и състоянието на покой за детето, например от вечерните часове, когато си ляга до сутрешна тренировка.

Да обобщим:

  1. Бъдете внимателни при рязка промяна на температурите – от ниски към високи. Това включва случай на сезонните промени на температурите, а така също и случаите, когато детето е в къщи, където се ползва климатик и температурата е около 20 градуса, и се изведе навън за тренировка където температурата е над 26 градуса.
    В такива случай подготовката за игра е в две фази – адаптация към външните температури и същинска подготовка за игра. Нарочно не използвам думата загрявка. Подготовката за игра не е само „загрявка“ в буквалния смисъл на думата.
    За да се избегнат негативите на фактора температура, детето трябва да бъде изведено навън достатъчно рано, преди тренировка, за да може организмът да се адаптира към външната температура. След това се провежда необходимата подготовка за игра, която включва упражнения и бягания.
  2. При системни тренировки и най-вече индивидуални, натоварването може да бъде интензивно още от начало. Ето защо детето трябва да има правилен хранителен режим. По отношение на храните, в по рискова група са момичетата, защото някой провеждат диети. Силната и навременна храна до голяма степен може да ограничи проявлението на признаци за колабиране или колабиране.

Професионалните състезатели са наясно с това, но за любителите е особено важно да го имат предвид.

Как да избегнем колабирането на корта на обучаваните? Нито един треньор не желае да се случи такова нещо на корта. За да се избегне това е необходимо:

  • да се информират родителите и всички обучавани за това какво включва подготовката за игра;
  • треньорите да проверяват дали са изпълнени изисквания, описани по-горе в т.1 и т.2;
  • да се наблюдават внимателно обучаваните и при поява на признаци за колабиране, да се спира своевременно тренировъчния процес и окаже необходимата помощ.

Кои са признаците за колабиране – обучавания чувства слабост, главата му е замаяна и има тежест в стомаха (гадене), пулсът е силно ускорен. Поставете го да седне на сянка и да се облегне по начин така, че ъгъла на горната част на тялото към долната да е около 45 градуса (полулегнало положение). В това положение трябва да престои 10-15 мин. до половин час, да поеме малко течности и да се подсили с малко шоколад. След това не е желателно да се подновява тренировчния процес. В същия ден да се избягва стоенето на слънце и физически натоварвания. Препоръчително е, ако същите признаци, малко по-късно се проявят пак, в къщи да се почива, в същото положение от 1-3 часа.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *