Close

Родители и треньори

Ролята на родителите за развитието на децата е водеща. Те са тези, които първи ще насочат и подкрепят децата си към спорта. Изборът на треньора е най-важната стъпка за развитието на детето. Поставянето на правилна техническа основа и изграждането на правилно отношение към тренировъчния процес, са водещи за бъдещето развитие на децата. Затова, родители, които искат децата им да станат добри състезатели трябва да търсят още от най-рано добър треньор.

В семейства, които не държат децата им да спортуват и нямат амбиции те да станат добри състезатели, те не стават такива. Дори детето да е талантливо и да иницира само тренировки, не след дълго той завинаги се отдалечава от спорта, защото в къщи се говори, че неговото бъдеще не е свързано със спорта.

Една от големите грешки, които правят родителите е, че поставят на първо място училището. По този начин те възпитават лошо децата си, пречат им да се развият многостранно и да се научат на трудолюбие. Тенисът е спорт, който развива изключително много качества в децата, които други спортове и науки не могат да направят. Моята многогодишна практика показва именно това. Деца, които се подкрепят от родителите и родителите изискват от тях равнопоставено отношение към спорта и училище, дори и без амбиции да станат добри състезатели, се развиват като отлични личности – трудолюбиви, отговорни, концентрирани в работата, която извършват, хладнокръвни при вземане на решения, амбициозни да постигат все по-добри резултати в това, което правят. Моята препоръка към родителите, в това отношение е – подкрепяйте винаги децата си да спортуват и изисквайте от тях да учат и спортуват с еднакво усърдие и отговорност. Никога не поставяйте училището или спорта на първо място, поне не го казвайте на детето.

Друга голяма грешка, която родителите правят е, обичайки много децата си, да им се доверяват повече отколкото трябва. Уважението към треньора е в основата на постигането на добрите резултати. По въпроси, отнасящи се до дисциплината и отношението им към тренировъчния процес, никога не приемайте като безспорна истина това, което казва детето ви. Подкрепете позицията на треньора и винаги говорете след това с него. Така ще запазите авторитета на треньора, ще може да го коригирате, ако той действително е допуснал някаква грешка и ще запазите добрите взаимоотношения и доверието между вас.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *