Close

Състезателният опит в тениса

Успоредно с техническата, тактическа и друга подготовка, обикновено участието в тенис турнири за някой състезатели е много важно. Освен точки за ранглистите, те се нуждаят от повече турнири за да намалят нивото си на тревожност и напрежение от участие в състезание, и за да могат да покажат повече от възможностите си. Това разбира се има изключения.

В моята повече от 30 год. практика съм имал само две такива деца. Едното беше момиче на 10 год. – Зорница Радева, която само след една година подготовка и участие само в един турнир, стана трета в България до 10 год., като на полуфинала загуби от Цветана Пиронкова. През 1997 год. имаше държавни първенства и до 10 год. Тя беше наистина с изключителни качества и жалко, че след това прекъсна тренировки.

Другият случай е по-интересен и наистина е голямо изключение. През лятото на 1999 год. доведоха в клуба 18 год.  момче от Сандански – Георги Николов, което до този момент не беше картотекиран и играл официални турнири. Момчето играеше тенис, но беше се самоподготвял и малко обучаван. При първата ни среща, както и при момичето, аз останах възхитен от качествата му. На държавното първенство за мъже в зала през следващата година (след около 6 месеца подготовка в клуба), при затворена схема за участие на първите 40 по ранглиста, той успя да мине квалификациите и игра в основен турнир. Разбира се, участието му в първенството беше голяма случайност защото той нямаше класиране и благодарение на това, че някой от заявените състезатели в последния момент се беше отказал, той игра. Това момче беше участвал само в един турнир преди това и завърши годината 22 в ранглистата за мъже на България. Не е много напред, но за една година подготовка, при мъжете е изключително класиране. След това замина за чужбина и спря да се състезава.

Какви качества обединяваха двамата и защо постигнаха тези успехи?

Най-ценните им и важни качества, освен личните, по време на тренировка бяха – трудолюбие и уважение към треньорите – голямо старание и концентрация, безприкословно изпълнение на поставените задачи и обем работа, които трябваше да правят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *