Close

Тенис видео уроци – защо и как се създаде

Техниката в тениса е от изключително значение, но не само тя. В световния тенис хиляди състезатели са с отлична техника, но първите, обикновено за няколко години поред, са едни и същи имена. Естествено сега няма да правя анализ защо е така, но написаните няколко реда по-горе имат отношение към създаването на тази страница https://www.tennis-lesson.org.
Преди много години, когато започнах да играя тенис, бях на зряла възраст. Реших, че спорта, който практикувам (футбол) вече не е подходящ за възрастта ми и по-важно, не ме удволетворява по отношение на възможността да го практикувам. С помощта на мой приятел, състудент Христо Христозов, намерих този прекрасен спорт – тенис.
80-те години на миналия век, в нашия град Благоевград не се играеше тенис, нямаше кортове. В България, освен една две книжки на проф. Пенчев от Национална спортна академия, нямаше друга литература за тенис. В същност, една негова книга беше моя “треньор”. Всеки ден след работа, книгата беше с мен в двора на едно училище, аз четях и практикувах. Започвайки да играя, аз не съм мислил, че тенисът ще стане толкова важна част от моя живот, а и не само моя, а и на моите деца, и че това ще бъде началото на тенис историята на града.
След няколко години самоподготовка, започнах да играя добре, техниката ми беше отлична, но имаше мачове, които губех и не знаех защо. Аз съм строителен инженер по образование и за да реша задачата, защо понякога ме надиграват, след като моята техника е по-добра, впрегнах инженерните си познания – роди се една малка книжка “По пътя към съвършенството”. Знаех, че тя е трудна за четене и разбиране, но главната ми цел беше да покажа и да докажа, защо е толкова важно да се направи правилен избор къде да се насочи топката от определена зона в корта и къде трябва да бъде следващата позиция на играещият. За първи път в света, днес съм сигурен в това, в тази книга беше обосновано, къде е най-добре да се изиграе една топка от определена зона на корта и защо, като обясненията са във връзка и с мястото (позицията), на което трябва да се придвижи играещият.
В днешно време, хората прекарват много време пред компютрите. Реших, че ще бъде по-добре вместо да усъвършенствам книжката, ползвайки опита и на моите синове да направим една уеб страница, от която хората, които искат да знаят как по-добре да играят тенис, да получават знания и да се запознаят с част от нашето виждане за играта. Другата важна причина да се създаде страницата, беше липсата на подобна на български език и от български автори. Предлагането на отделни клипове, понякога може да обърка хората, защото даден удар е изваден от определена ситуация, а техниката на ударите при различна височина на удрене на топката е различна, но това е друга тема. Не приемайте за правилни обясненията от всички видеоклипове, които гледате, а разсъждавайте.
Гледайки мачовете на най-добрите тенисисти в света, аз намирам често неправилни техни тактически или технически решения, като някой съм посочил във видео клиповете в страницата. Не си мислете, че най-добрите не грешат, но те го правят по-рядко от другите и на друго ниво – най-вече динамичността на играта.
И така, ако сте амбициозни, искате да се самообучавате, да обогатите познанията си и да играете правилно технически и тактически, посетете страницата Тенис видео уроци.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *